Fraamsidan-1.jpg
Start Natur Aktiviteter Samisk Kultur Stugor Priser och bokning Kontakt

Utflyktsmål

Det finns även fina utflyktsmål som man själv kan ta sig till runt Ammarnäs.

 

 

Gouletsbäckens vattenfall. Fallet och forssträckan upp på kalfjället är en sevärdhet man inte bör missa.

 

Gaisatj är en lättillgänglig topp med vida vyer på 1010 m ö.h. Vill man snabbt komma upp på kalfjället är detta en tur att rekommendera.

 

En något tuffare tur, nästan en bergsbestigning kan man göra om man vill gå till Stor-Aigert 1101 m.ö.h. Här börjar vandringen längs en ravin som heter Gårsejukke.

 

Trollskogen. Här kan man göra en vandring genom gammal orörd skog som mest påminner om en målning av John Bauer.

 

Rävfallsstugan ligger 1 km ovanför Aitelnas där man kan övernatta och gå tillbaka följande dag. Vid Rävfallsstugan finns en vedeldad bastu.

Vid behov kan även guidade turer till kända platser kring Ammarnäs ske.

 

 

Örnbo. Öster om norra Ammarnäs mitt i skogen på en avsats i den branta sluttningen ovanför Gautsträsk, med vidsträckt utsikt över landskapet, ligger en boplats som heter Örnbo.

 

Stabburet var ett samiskt viste av ovanligt slag. Jon-Anders Grahn, död omkring 1915, var den som slog sig ned här med sina renar.

 

Aitelnas är ett gammalt fäbodställe som ligger mycket vackert beläget. Här bosatte sig samen Anders Sjulson omkring 1885. Han började med att bygga en kåta och ett litet fähus. Någon åker bröt han aldrig med undantag för ett potatisland. 

De första som började röja för slåtter av hö var Ammarnäsbönderna David Forsvall d.ä. och Nils Johan Strömgren. Sista gången man slog hö här var år 1972.

 

 

 

Vivekas fjällstugor i Ammarnäs